akak ni x pernah masak kari sotong ni.. pestime mencuba... ermm sedap jugak ye... biasanya kalau masak kari udang tu memang dah selalu la akak masak. kali ni akak gandingkan campurkan kedua dua serbuk kari.. erm.. Alhamdulillah menjadi juga yee.. sedap!
RESIPI KARI SOTONG TANPA SANTAN
5 ekor sotong
1 bawang besar - hiris
1 biji cili hijau - belah 2
1 batang serai - dititk
1/2 biji tomato
sedikit daun kari untuk menumis
sedikit halia dan bawang putih - ditumbuk
1 sb rempah kari daging
1 sb rempah kari ikan
sedikit pes asam jawa
1-2 sb cili giling/serbuk cili (jika suka)
garam
1. tumis bawang n daun kari,
halia n bawang putih td sampai naik bau.
2. masukkan cili giling tggu sampai pecah minyak, masukkan rempah kari.
3. Tggu sebentar sampai naik bau br masukkan sotong, tomato n cili hijau. masukkan juga garam .
4. Selepas 5 minit, masukkan air asam jawa.
5. Kalau nak masukkan santan pun blh.
6. lastly taburkan hirisan daun bawang. Siap.
sedapnya sotong tu kak....masak kari pun sodap!..:)
ReplyDeletekalau kt rmh akk sotong ni sambal jer boleh jalan.. msk2 lain .. tak da peminat.. kelihatan sedap..
ReplyDeleteBiasa gak sy masak kari tanpa santan ni pasal malas ke kedai nk cari kelapa... sib baik masuk kat tekak org2 di rumah sy kiranya mcm style kari india/mamak lah ni.
ReplyDeletetry la nieza..
ReplyDeletedzana... memang pun tapi di umah ni budak2 x tggl dgn akak..
ReplyDeleteCT NoArIzAh memang pun... kalau malas nak ke kedai ginilah jadinya.. tapi kalau kari mamak tu pekat benar..perasan x.. kari mamak tu kalau dh tggl skt dorang masak lg dan main tokok tambah je dalm tray tu..sbb ia sentiasa warm.
ReplyDelete