sekali sekala makan ketam ni sedapnya.. tapi akak x boleh makan selalu makanan laut ni sebab nanti ada yang x kena pada akak.. woo.. banyak makanan yang akak kena jaga... tapi yang sedap sedap ni pantang kalau terjumpa.. mesti perkena jugakkkk!!.. muahahaha...
kali ni akak gabungkan daun limau purut dan daun kunyit sekali dalam masakan ni..emm.. sedap ada 2 rasa.
RESIPI MASAK LEMAK KETAM
5 ekor ketam bunga - di bersihkan
bahan tumbuk:
2 ulas bawang merah
10 tangkai cili api
sedikit kunyit hidup
1 batang serai - dititik
1 keping asam keping
sedikit kunyit serbuk
1 cawan santan pekat
sedikit air
daun limau purut
sepotong karat - potong halus memanjang
sepotong karat - potong halus memanjang
5 biji tomato ceri
1 helai daun kunyit - hiris halus halus
1/2 bawang besar - dipotong bulat
5 tangkai cili api - dibelah 2 x putus
garam
masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana supaya ia x pecah minyak.
masaklah sehingga betul betul mendidih. tutup api. sedia untuk di hidangkan...
dah lama x makan masak lemak ketam nie :)
ReplyDeleteadoiii lapoooolahhhh
ReplyDeletenonierahman.. sedap ketam masak begini tapi al maklumlah ketam pun dah melepasi hage ikan...
ReplyDeletesasha rahmat... akak tengok gambar sendiri pun lapooooooooooooooo gak ni... hihihih
ReplyDelete