followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, June 1, 2011

TOMYAM CAMPUR


akak dah lama x buat tomyam ni.. biasanya kalau nak makan senang je.. main oder di kedai.. makan pun orang layan siap terhidang jer!! hahaha.. tapi kali ni akak buat sendiri la.. buat sikit untuk makan berdua je ni..
 untuk kali ini akak masak leburkan semua.. baik untuk kesihatan sebab ia x bertumis.. kolestrol dah tepu dalam badan ni.. nak bawa badan sendiri pun x larat dah ni huhuhu... baju raya tahun lepas ada yang dah sendat!! x risau ke???!!


RESIPI TOMYAM CAMPUR

10 ekor udang sederhana besar - bersihkan
sedikit isi ayam - dihiris nipis
2 batang serai - dikerat dan diketuk hujungnya
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - ketuk
1 in lengkuas - ketuk
1 in halia - ketuk
2 helai daun limau purut - dikoyak
1 biji tomato segar - dipotong kecil
5- 8 tangkai cili api - belah x putus
sedikit karat dll sayuran
1 ketul kiub knorr
1/2 st sos tiram/sos ikan
sedikit perahan jus limau 
air secukupnya 
sedikit gula garam
sedikit daun ketumbar - hiris, untuk memberi bau 

mula masak air hingga mendidih, masukkan segala serai, lengkuas, halia, bawang ayam, udang, kiub daun limau purut, gula garam, sos tiram, jus limau dll sayuran jika suka. 
akhir sekali sebelum diangkat taburkan daun ketumbar ke dalam tomyam.



* akak bubuh sos tiram kerana akak pernah tanya pada kedai tomyam rahsia masak tomyam.. tukang masak tu kata bubuh sos tiram/sos ikan tapi jangan masuk lebih dari sukatan!! nanti sepoi rasanya!!

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...