baru baru ni family kakak ipar datang ke rumah.. inilah salah satu hidangan yang dapat akak sajikan.. kebetulan akak pun dah lama x rasa masak daging cara begini.. teringin la tu.. hehehe
akak sebenarnya suka masak daging kicap bercili ni sebab ia simple tapi sedap.. hanya guna kicap masin dan x perlu tambah garam.. biasanya orang buat masak hitam kebanyakkannya menggunakan kicap manis dalam masakan.. tapi masakan ni sebaliknya pula
pada yang x pernah mencuba silalah mencuba.. bahan pun simple dan x perlu guna santan dan pasti tahan lama. sesuai untuk di bawa untuk perjalanan yang jauh
DAGING KICAP BERCILI
1 kg daging batang pinang - potong kecil dan bersihkan perapkan bersama
1/2 botol kicap masin
gula secukup rasa
rm1.00 cili kering -buang biji dan blender
10-20 biji bawang merah - dijadikan bawang goreng
sedikit air asam jawa
garam
minyak menumis - goreng bawang tadi.
panaskan minyak.
tumiskan cili kering yang telah di blender hingga pecah minyak.
kemudian masukkan daging yang telah di perap tadi.
masaklah hingga daging empuk.
masukkan air asam jawa dan garam.
setelah daging benar benar masak taburkan bawang goreng dan gaul sebati.
sediakan untuk di hidangkan.
aduh sedapnya.lapar ni dah pukul 10 lebih tp tak makan mlm lg.jenguk sini ada daging kicap lak..lama tak makan daging masak kicap mcm ni.
ReplyDeletesedapnya kak....nak cuba lah esok..:)
ReplyDeletehadoii sedapnya.................
ReplyDeleteermmmm nampak sedap nnt nk cube lah ;D
ReplyDeletenampak sedap sangat.... hitam berkilat, menawan!
ReplyDeleteemmmmm....
ReplyDelete