menu yang di sukai oleh keluargaku.. memang sedap tau..
masakan ni nampak saja bahannya panjang berjela tapi semuanya mudah didapati di dapur kita dan ia x menggunakan serbuk kari langsung tapi masih menggunakan santan.. ia memberikan masakan ni pekat, rasanya mirip kepada masakan siam sebab itu diberi nama Kari Ala Thai
RESIPI KARI UDANG ALA THAI
500g udang sederhana besar - buang kepala/bersihkan
4 sb minyak masak
ketuk:
3 batang serai
4 hiris lengkuas
4 hiris halia
4 helai daun limau purut
sedikit karat - akak tambah
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 biji bawang besar - di belah 4
2 biji buah tomato - di belah 4
3 sb jus limau nipis
4 tangkai daun ketumbar - akak xde stok
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam, gula
perasa jika suka - akak x letak pun
mesin:
10 biji cili kering
5 biji cili merah
5 biji cili padi
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
1/2 sb belacan
panaskan minyak. tumiskan bahan mesin, kacau hingga naik bau.
masukkan serai, lengkuas, daun limau purut, kacau lagi hingga sebati dan masukkan santan.
masak lagi hingga naik minyak dan mendidih.
masukkan udang, garam, bawang, tomato, gula.kacau selalu.
apabila udang masak masukkan jus limau nipis dan daun ketumbar.terus tutup api.
Waw..sedapnyaudang masak kari dihidang bersama nasi puteh...boleh mkn byk nasi..
ReplyDelete