kalau buat masak asam pedas.. akak x mau tukar resepi lain dah... sebab dah jatuh cinta dengan cara resepi ni.. rasanya memang memikat selera kami... lebih lebih lagi anak teruna akak yang paling suka dengan masakan asam ni.. 1-2 pinggan mesti clear semua.. hehehe
RESIPI ASAM PEDAS MELAKA
600g ikan kembong/parang dll - akak guna ikan kembong.
1 batang serai - diketuk
1/2 sm asam jawa + 400ml air
1 sb puri tomato - akak guna tomato sos
300g kacang bendi - alamak akak terlupa beli!
100 ml minyak
1 sm gula
sedikit garam
sedikit belacan
sedikit daun kesum(akak tukar daun limau purut sebab x de stok)
1 kuntum bunga kantan - belah 4(xde stok)
sepotong lengkuas - di ketuk
kisar:
15-20 tangkai cili kering - rendam
3 sm kelapa parut - di goreng keemasan (tumbuk kasar)
1 st jintan manis } di sangai dan di tumbuk
1 st jintan putih }
5 biji bawang merah
3 bawang putih
panaskan minyak.
masukkan serai dan lengkuas.
tumiskan bahan kisar hingga kering dan terbit minyak.
campur air asam jawa, puri tomato,ikan, daun kesum, gula garam, belacan.
* kuahnya mesti sama paras ikan. jangan terlalu cair.
sedap n myelerakan..mkn dgn nsi panas..perghh bleh btmbh mkn ni..hihi
ReplyDeleteasam pedas melaka memang pilihan Amie juga... sedap! kuahnya berlinang-linang...( kata bapa angkat Amie, orang melaka)
ReplyDeleteSalam kak norlie...malam2 macam ni nengok asam pedas akak,buat perut ni menyanyi2 minta d isi..teringat masa Iza p melaka,asam pedas melaka lah Iza cari dulu...sedap ooo...
ReplyDeleteSm.. Sb... St... Tu shotfom utk ape
ReplyDelete