peberet keluarga....
RESIPI SAYUR KAILAN IKAN MASIN
1 ikat sayur kailan - potong dan bersihkan (asingkan batang yang keras - hiris nipis)
sedikit karat - potong panjang
sedikit karat - potong panjang
1/2 biji bawang besar - potong 1/2 bulat
1 ulas bawang putih - ketuk
5-8 biji cili api - belah x putus
sepotong ikan masi tenggiri - potong/ketuk sikit
sedikit sos tiram
sedikit air
sedikit garam *jika perlu
sedikit minyak tumis
panaskan sedikit minyak.
goreng ikan masin yang diketuk sikit hingga wangi dan ketepikan di tepi kuali.
kemudian terus masukkan bawang bersama cili. bila hampir layu gaulkan sekali ikan masin tadi.
masukkan pula sos tiram serta sedikit air. biarkan mendidih sekejab.
masukkan batang sayur kailan, gaul sekejab dan di ikuti daun kailan. gaul sebati.
masukkan garam jika perlu.
sedia dihidangkan makan panas panas...
weh nak tnye.. kenapa saya masak kailan.. daun dia punye la keras.. dah masak lama atas dapur pun keras.. camne nak kasi lembut ye? atau sy potong daun tu besar sgt ke?
ReplyDeletedaun ke batangnya... akak x pernah masak jadi keras pulak... goreng ikan masin duklu dan ketepikan di tepi kuali masukkan bawang dan batang ,gaulkan ikan masin semula letak sos tiram+ sdkt air masukkan daun... x plk keras..
ReplyDelete