akak buat ketika akak hantar anak balik ke U sebagai buah tangan untuk rakan serumahnya di Casa Prima seberang Prai...
untuk pengetahuan akak dah pernah buat dulu.. di sini sebab sedap dan ringkaslah akak buat lagi untuk memenuhi selera anak. kalau buat setakat 10 ketul roti ermmmm.... memang rasanya x cukup..
roti yang sedap.. sekali makan nak lagi dan lagi...
yatie
10 ketul bun burger
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 biji cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 biji telur
minyak
untuk inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.
Cara- Cara, boleh lihat di sini
Potong dua bun burger.
Toreh bahagian tengah tapi jgn sampai tembus ke belakang
Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
Masukkan inti sardin ke dalam bun tadi dan buat la sehinga habis.
Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti tadi sahaja.
Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minyak dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..
Roti ni sedap dicicah dgn sos spt sos popia dan juga boleh dimakan dgn sos cili atau sos cili thai. Slmt Mencuba ya
oleh kerana ramai yang suka semuanya x puas makan.... huhuhu
Sedapnya kak! Dah lama teringin nak buat tp asyik x kesampaian aje..hehee
ReplyDeleteSalam Kak Norlie...byknya roti sardin..sedapp..yana suka roti nii..slalu jgk bt..hmm..tringin la plak nk bt lg ^_^
ReplyDeletesalam kak...saya pun suka roti ni...selalu letak tuna sbb sayang nk pakai sardin, lebih suka buat sambal makan ngan nasik...hahaha...
ReplyDelete