followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, June 30, 2012

GULAI KARI AYAM


sekadar memenuhi selera anak dan suami...


RESIPI KARI AYAM

1/2 ekor ayam - potong beberapa bahagian
2 biji kentang - potong kecil
1 biji bawang besar - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk 
2 cm halia - tumbuk / hiris mancis
2 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk kari ikan
sedikit air
3 helai daun kari
2 kuntum bunga lawang 
1 batang kulit kayu manis
1-2 keping asam keping
2 cawan santan * jika pekat masukkan air
sedikit minyak menumis

panaskan minyak. tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan daun kari, kacau rata.
masukkan serbuk  kari kacau dan terus masukkan air, kacau lagi sehingga naik minyak.
setelah wangi terus masukkan ketulan ayam dan kentang potong.
balik balikkan dan masukkan santan. jika pekat tambahkan sedikit air secukupnya.
biarkan ia mendidih, sambil dikacau dan masaklah dengan api yang sederhana
bila ayam telah masak, bolehlah di angkat.
hidangkan

** serbuk kari sengaja tidak dibancuhkan dengan air terlebih dahulu sebab nak berikan gulai nampak menaraik warna karinya


Friday, June 29, 2012

MAMEE LAPAR


dah hampir tengah malam che abe dia terasa lapar.. dan request nak makan mee maggie... akak sebenarnya malas nak pegang kuali dah.. yang tau hanya nak melayan mata yang hampir berat ni je... tapi kesian pulak dia... akak ke dapurlah juga.. untuk menyediakan menu ringkas untuknye...
tu la... bila siap je.. akak pulak pantang nampak.. 1/2 pinggan jugaklah akak bedal.. hehehe.. kesian tengok mee ni banyak sangat.. akak tolong la habiskan.. ekekeke...


 beginilah masakan maggie goreng simple yang akak masak di tengah malam....


RESIPI MAGGIE GORENG
3- 4 orang

2 bungkus mee maggie - celur sekejab
1 keping fish kek - hiris nipis
1 biji bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 sb serbuk cili + sedikit air
1 sb udang kering - tumbuk
2 sb kicap mee
2 sb cili sos
sedikit garam
sedikit serbuk pati ayam
sedikit minyak menumis

hiasan:
sedikit daun bawang
sedikit bawang goreng
1 biji cili merah - hiris

panaskan minyak dan gorengkan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan udang kering.
di ikuti fish kek dan kicap serta sos dan kacaulah sehingga sebati.
masukkan mee maggie kacau rata.
masukkan serbuk pati ayam dan sedikit garam. 
akhir sekali masukkan cili merah dan gaul rata.
angkat dan hidangkan di dalam piring serta taburkan bawang goreng dan daun bawang hiris.
sedia untuk dinikmati panas panas.

Thursday, June 28, 2012

IKAN KELI MASAK LEMAK DAUN LIMAU PURUT DAN BUNGA KANTAN


baru baru ni dik beradik ipar datang ramai ramai.. x tau nak masak ape jadi menu ini yang akak hidang.. abang biras ku siap puji lagi.. sedap la katanya.. wahal masak simple ala kadar je ni


RESIPI IKAN KELI MASAK LEMAK DAUN LIMAU PURUT DAN BUNGA KANTAN

7 ekor ikan keli - kerat beberapa bahagian
15- 20 tangkai cili api - tumbuk
3 biji bawang merah - tumbuk
3 cawan santan pekat + sikit air 
2 in kunyit hidup - tumbuk
sedikit serbuk kunyit
2 batang serai titik
2 biji tomato - belah baji
2 kuntum bunga kantan - belahkan
garam secukupnya
2-3 keping asam keping
6 helai daun limau purut

campurkan semua bahan kecuali daun limau purut dan masaklah sehingga mendidih.
setelah itu masukkan daun limau purut, masak lagi hingga mendidih.
siap untuk dihidangkan

Wednesday, June 27, 2012

CHAR TIAW LAKSA KARI UDANG GERAGAU


tiba tiba je pagi ni nak g tesco berhampiran rumah.. masa g sebenarnya akak x tau nak beli apa... masa tu akak masih tercari cari dan berlegar di fikiran apa nak masak.. teringat stok char kuey tiaw ada lagi kat umah... pada mulanya akak nak buat kuey tiaw sup tapi macam x de selera la pulak nak makan sup.. entah macam mana ternampak tauhu kering.. terus teringat nak makan tiaw kari laksa.. dalam hati berkata.. memang betul... lama sungguh akak x makan.. akak x suka beli sebab jarang yang kena dengan selera akak ni.... susah nak jumpa yang sedap..


sebenarnya masa sesi gambar ni di ambil akak dah terlupa nak letak sambalnya..  tapi mujurlah masa makan akak x lupa letakkan sambalnya, bawang goreng dan limau kasturi.. hehehe


Char Tiaw Laksa Kari Udang Geragau...


RESIPI CHAR TIAW LAKSA KARI UDANG GERAGAU
saji 3/98

KUAH:

 bahan tumbuk:
1 cawan udang geragau
3 biji buah keras 
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

bahan titik:
1 batang serai 
1 cm lengkuas
1/2 cm halia - titik

3 sb rempah kari daging - bancuh dengan air
2 sb cili kering - kisar
6 keping tauhu kering - potong 4 ( akak x potong)
sedikit ayam yang dipotong kecil ( x bubuh pun x pe) * akak tambah
sedikit isi kerang - rebus sekejab (x bubuh pun x pe) * akak tambah
sedikit garam
3 cawan santan
minyak untuk menumis

panaskan minyak, tumiskan bawang tumbuk hingga wangi.
masukkan rempah kari serta cili kisar. kacau hingga garing.
campurkan dengan udang geragau dan kacau.
** jika nak masukkan ayam dan isi kerang bolehlah di masukkan ke dalam kuah ini tapi x bubuh pun x pe..

tuangkan santan dan masukkan bahan yang di ketuk.
apabila mendidih masukkan tauhu kering.
kacau kuah hingga mendidih.
angkat.

** sebenarnya ikut resepi asal (ikut tajuknya) untuk kuah ni dah cukup sedap rasanya sebab ada di masukkan udang geragau.. 
** ayam dan kerang hanyalah tambahan sahaja. jika x bubuh ianya x menjejaskan rasa kuah ini


SAMBAL LAKSA:

3 sb cili kering kisar
1 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb udang geragau - tumbuk
sedikit udang kertas (x bubuh pun x pe) * akak tambah
garam
minyak

panaskan sedikit minyak. tumiskan bahan kisar dan bahan tumbuk hingga wangi dan pecah minyak.
jika ingin nak masukkan udang kertas, bolehlah masukkan.
perisakan dengan garam dan angkat.
hidangkan bersama bahan hiasannya ( di bawah)

** sebenarnya Sambal Laksa ni plain je tanpa udang kertas sbb dengan ada udang geragau pun dah membangkitkan rasa



BAHAN HIASAN:

250g Char Kuey Tiaw (yang halus) / mihun - celur sekejab
2 cawan taugeh - bersihkan di celur goreng tanpa minyak(sekadar layu sikit sahaja)
2 sb bawang goreng
sedikit daun pudina
sedikit daun bawang - hiris
limau kasturi - belah 2


 eerrmm... sedap...

Tuesday, June 26, 2012

IKAN KELI SAMBAL


hari ni akak masak ikut permintaan anak nakkan masak ikan keli sambal.. dia kata dah lama x makan... akak  ni kalau ada ahli keluarga request.. laju je akak masak.. sebabnya senangkan... x payah la nak pikir pikir apa nak masakkan.. mudah dan senang keje akak kannn.....


RESIPI IKAN KELI SAMBAL

2 ekor ikan keli - kerat dua - garam kunyit dan goreng garing
12 tangkai cili kering - blend
1 biji bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 sm sos tiram
sedikit belacan 
sedikit gula
1/2 cawan air asam jawa
sedikit garam
minyak untuk menumis

panaskan minyak untuk menumis
tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan cili blend. masaklah sehingga naik minyak
kemudian masukkan air asam jawa, kacau rata hingga mendidih
bila hampir kering masukkan ikan keli goreng, sos tiram, sedikit belacan, gula dan garam.
masaklah sehingga hampir kering dan sebati


kegemaran anak ni...

Sunday, June 24, 2012

BENDI GORENG TELUR


masakan yang simple tapi sedap.. meratah pun sodap.. rasa bendi goreng rangup ni lemak lemak telur gitu... oleh kerana ada masukkan telur sebaiknya masakan bendi ni biarlah kering seperti ni baru ia terasa telur.. jangan guna minyak banyak nanti telur jadi berminyak dan bendi kurang rangup


BENDI GORENG TELUR

Bahan-bahan ( 2 - 3 org )

15 biji bendi - dipotong nipis secara serong
2 biji telor - dipukul
Bahan kisar
2 - 3 cili merah dibuang biji
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
* sedikit garam & perasa
minyak utk menumis
Cara-cara

Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkn bendi & dikacau .. Masukkn garam dan perasa . Agak2 bendi dah separuh masak boleh lah dicurahkan telur keatasnya.
Biarkan telur 1/2 masak barulah di dikacau..biarkan sekejap & boleh lah ditutup api..
Siap utk dihidang.. senangkan


sedap dan mudahnya memasak...

KERANG REBUS CICAH AIR ASAM


hari ni cuti cuti.. rasa mulut nak makan sempoy sempoy je..
jom makan kerang rebus bersama cicah air asamnya..


RESIPI AIR ASAM

1 biji cili merah - hiris @ separuh tumbuk
8 tangkai cili api - hiris @ separuh tumbuk
1 biji bawang besar  hiri halus
seketul belacan
sedikit air asam jawa + sedikit air
sedikit kicap
sedikit garam
sedikit gula

bancuh air asam dengan sedikit air masak sejuk ramaskan bersama belacan.
masukkan sedikit gula dan garam serta kicap secukupnya. gaul rata.
akhir sekali masukkan cili serta bawang hiris. gaul sebati. rasa asam garamnya
sedia untuk di cicah kerang atau ikan bakar dll


Thursday, June 21, 2012

AYAM PAPRIK


salah satu masakan kegemaran keluarga...


ayam paprik... akak masak ikut ape yang ada sahaja..


RESIPI AYAM PAPRIK

500 g ayam di potong kecil kecil
1 in halia - ketuk
1 batang serai -ketuk
1 in lengkuas - ketuk
3 ulas bawang putih - ketuk
5 - 7 cili api ketuk - ketuk/belah 2 x putus
3 helai daun limau purut - koyakkan
1 biji bawang besar Belah 4/6
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos tiram
sedikit kicap
garam dan gula
minyak untuk menumis

sayur : (akak bubuh ikut apa yg ada stok peti ais je)
karat
tomato dll

Tumis bawang putih dan halia yang diketuk sehingga wangi.
Masukkan ayam yang telah dipotong kecil dan dibersihkan terlebih dahulu dan masak hingga separuh masak
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, serai, limau purut dan sedikit air. Masak sehingga ayam masak.
Masukkan cili padi dan sayur-sayuran. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga sayur agak layu sedikit dan angkat

Wednesday, June 20, 2012

KARI UDANG ALA THAI


menu yang di sukai oleh keluargaku.. memang sedap tau..
masakan ni nampak saja bahannya panjang berjela tapi semuanya mudah didapati di dapur kita dan ia x menggunakan serbuk kari langsung tapi masih menggunakan santan.. ia memberikan masakan ni pekat, rasanya mirip kepada masakan siam sebab itu diberi nama Kari Ala Thai


RESIPI KARI UDANG ALA THAI

500g udang sederhana besar - buang kepala/bersihkan
4 sb minyak masak

ketuk:
3 batang serai
4 hiris lengkuas
4 hiris halia

4 helai daun limau purut
sedikit karat - akak tambah
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 biji bawang besar - di belah 4
2 biji buah tomato - di belah 4
3 sb jus limau nipis
4 tangkai daun ketumbar - akak xde stok
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam, gula
perasa jika suka - akak x letak pun

mesin:
10 biji cili kering
5 biji cili merah
5 biji cili padi
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
1/2 sb belacan


panaskan minyak. tumiskan bahan mesin, kacau hingga naik bau.
masukkan serai, lengkuas, daun limau purut, kacau lagi hingga sebati dan masukkan santan.
masak lagi hingga naik minyak dan mendidih.
masukkan udang, garam, bawang, tomato, gula.kacau selalu.
apabila udang masak masukkan jus limau nipis dan daun ketumbar.terus tutup api.

Monday, June 18, 2012

KASWI DURIAN


memang teringin sangat nak merasa dan mencuba kuih ni.. tapi hajat x sampai sebab tiada durian.. terpaksalah pendamkan je.. kebetulan rakan anak memberi tiga biji durian.. terus akak tersenyum teringatkan kuih kaswi kakbesah ni.. ada harapan...

 asalnya akak nak buat 2-3 jenis kuih untuk meeting rakan kenduri muafakat di tempat akak ni tapi oleh kerana akak dah letih sebab seharian duduk menyiapkan sample biskut raya.. akak keletihan sangat di tambahkan lagi cuaca sekarang ni terlalu panas... dan akak mula buat kuih ni pun dah pukul 10 malam... mujurlah akak punya pengukus memang besar.. dua kali kukus siap 2 adunan kuih kaswi ni..
oleh kerana akak buat satu jenis.. kata orang makan tu biarlah sampai puas.. hehehe.. lagi pun bukan senang nak dapat buah durian... kannnnn.. terima kasih pada rakan anak tu.. menyelamatkan menu kuih untuk meeting.. kalau x terpaksalah akak fikir kuih lain je.. hehehe


RESIPI KASWI DURIAN 

Bahan-bahan ( seloyang kcik jer ) - * akak buat 2 adunan jadi gandakan adunan ini

1 cwn tpung gandum
1 cwn tpung ubi
2 1/3 cwn santan (1/2 cwn sntan pekat + air) * akak guna santan kotak
1/2 cwn isi durian
2/3 cwn gula pasir
1/2 suduteh garam
1/2 suduteh AIR KAPUR sireh
sedikit pewarna kuning telur
secawan kelapa parut putih + secubit garam (jika xnk cpt basi kukus 5 mnt)


panaskan air kukusan.
campur rata / sebati semua bahan. bleh blend jika suka. tp, akk x blend coz nk jimat karen(konon..) heheh..
sapu sedikit minyak dlm loyang, pastu masukkan adunan. jgn tebal sangat, x best. lbehkurang 1 inci suku cukup. kukus 30 minit atau hingga masak.
bila sejuk, blehla dipotong & digaul bersama kelapa parut....


terasa duriannya.. sedap sangat


bila dah siap semuanya..  nampak comel la pulakkan...
kawan kawan dalam meeting pun turut memuji kuih kaswi yang sedap ni...


sebahagian dari rakan yang hadir meeting RAKAN KENDURI MUAFAKAT

Sunday, June 17, 2012

HARI BAPA


selamat menyambut hari bapa buat yang bergelar bapa ayah abah papa daddy apak..
x lupa juga buat suamiku Khadzali Ariffin yang juga bergelar abah buat anak anakku...






KENALI JENIS TEPUNG


KENALI JENIS TEPUNG DAN KEGUNAANNYA

1. TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah didapati.

2. TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.

3. TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.

4. TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.

5. TEPUNG KRIMER
Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah tepung susu daripada jenama “Carnation”.

6. TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.

7. TEPUNG SUPERFINE
Superfine sama dengan flourcake flour.Tekstur Tepung ini halus,seperti self raising flour tapi tiada bahan penaik didalamnya seperti self raisingflour.Tepung nie dikotegeri dalam tepung low protien.

8. TEPUNG ROS
Tepung ros sebenarnya mengandungi bahan tepung jagung yang boleh merangupkan biskut. Namun anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung itu tidak terlalu banyak dalam resepi sedia ada. Dikatakan hasilnya adalah lebih baik dari biskut yang diperbuat daripada tepung gandum.

9. TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.

10. TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.

11. TEPUNG OPTIMA
Tepung optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya dan sesuai dibuat kek keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna, tepung jagung atau tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan bergantung pada resepi.

12. TEPUNG WHOLEMEAL
Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak berat (heavy-textured).

13. TEPUNG HOEN KWEE
Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di pasaran tepung jenis ini mempunyai pelbagai jenis warna pembungkusnya. Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow).

Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.

14. TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka. Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.

15. TEPUNG UBI
Tepung kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago flour).

16. TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.

17. TEPUNG NAIK SENDIRI
Tepung naik sendiri adalah SELf-RAISING FLOUR atau ‘Flour with Added Raising Agent’. Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and/or soda bicarbonate)

18. TEPUNG ROSE
Rose Flour ada mengandungi bahan yg boleh merangupkan biskut tetapi anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung
itu tidak terlalu banyak. Biskut yg diperbuat dengan Rose Flour akan menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung cookies.Elok kalau dibuat Biskut Almond London.

19. TEPUNG HONGKONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour sejenis tepung yg
sangat putih, digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek/biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (berkutu/berkulat). Oleh kerana faktor inilah juga maka ia tidak dijual di pasaraya. Jika anda ingin membuat kuih pau, boleh gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lainnya) walaupun hasilnya mungkin tidak sama tetapi rasanya tetap serupa.

20. TEPUNG GLUTINOUS RICE
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata kedai (termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik pembungkusnya hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi, jangan terkeliru.

21. TEPUNG KEK
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli di dalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yg agak sama jika anda mengayak tepung gandum sebanyak 3 kali.

22. TEPUNG OPTIMA
Tepung Optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya.
Tepung Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita menyediakan Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan telur, air mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan mixer sehingga adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia dibakar.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...