followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, November 11, 2011

ATVT KELAS JW - KUIH JONGKONG step by step cara buat sampul dari daun pisang

kuih lama yang jarang di temui.. kebiasaannya orang jual di bulan ramadhan.




Sebenarnya kuih ni telah di kongsi resepi oleh ahli Jiran Wanita sendiri iaitu puan Norliza dari U4.
kuih ni sangat sedap dan lembut. wp ada yang sangka kuih ni sama dengan kuih tepung pelita sebenarnya agak berbeza. kuih tepung pelita ianya ada dua lapisan.




 di sini akak sertakan step by step untuk membuat sampul kuih jongkong ni. ianya amat berlainan dengan acuan kuih tepung pelita (di Perak kuih tepung pelita ni di kenali sebagai kuih Limas)






RESIPI KUIH JONGKONG

2 cawan tepung gandum
RM 3 santan pekat + sedikit air
gula secukupnya
sedikit garam
air kapur (sikit saja)
pewarna hijau @ air daun pandan
daun pisang secukupnya (sebagai sampul balutan kuih ni)

bancuh tepung gandum dengan air pandan sehingga likat sedikit dan masukkan garam secukup rasa serta sedikit air kapur. gaul sebati.
masakkan adunan tepung sehingga pekat. kemudian tuangkan kedalam bekas yang besar. ketepikan.
sementara menunggu sejuk mulakan membuat lipatan sampul untuk acuan kuih jongkong ikut step by step di dalam gambar ni. * buatlah sebanyak mungkin.
- masukkan sedikit gula ke dalam bekas lipatan sampul daun pisang.
- masukkan sepotong adunan jongkong.
- tuangkan sedikit santan yang di campul air tadi.(agak agak sendiri)
- lipat acuan daun pisang tadi dan stepplerkan.
* buatlah sehingga habis semua adunan.
- susunlah di dalam pengukus lalu di kukus sehingga masak.

 masukkan sedikit adunan gula pasir dan di ikuti sepotong adunan kuih jongkong

kemudian masukkan sedikit santan ke dalamnya

 lipatkan sampul daun pisang 

stepplerkan dan susunkan di dalam pengukus

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...