followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, November 24, 2011

BUBUR JAGUNG


jom kita makan bubur jagung.. kalau petang petang ada juadah cam ni memang lazat... akak memang suka apa jua yang di masak menggunakan jagung... pasti menjadi pebret akak...


RESIPI BUBUR JAGUNG
4 tongkol jagung - di hiris halus dan nipis
2 senduk sederhana gula pasir
300g santan + sedikit air
2 sb biji sagu halus
1 helai daun pandan
1st garam

campurkan semua kecuali sagu halus dan masaklah sehingga mendidih. kacaulah selalu dan bila dah cukup mendidih masukkan sagu halus. masaklah hingga betul betul masak jagungnya

6 comments:

  1. salam kak, rasa dah lama tak singgah umah akk ni...saya dtg jauh2 ni, tapau bubur sikit bole? ngeee

    ReplyDelete
  2. aslmkum norlie.. dah lama tak buat bubur jagung .. bila tgok .. terliur pulak dah..

    ReplyDelete
  3. aduh...sedapnya bubur jagung.
    Norlie..ada satu tips nak jadikan bubur jagung lagi sedap. Boss kita yg bagi.
    ambik jagung yg kita hiris tu dlm suku atau 1/2 cawan..blend hancur. masuk dlm santan..
    lagi terasa lemak manis jagungnya...

    ReplyDelete
  4. hani..dah lama awak x bersiaran di blog..

    ReplyDelete
  5. dzana.. nanti buatlah... pembuka selera waktu cuti2 ni..

    ReplyDelete
  6. sally rashid.. len kali akak pun nk tiru tip yang bos sally beri tu.. bagus juga idea tu..

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...