bahan bahan Almond London
ini juga salah satu projek khas untuk JW.. sebenarnya kami buat 3 jenis iaitu 2 jenis biskut dan sejenis kerepek gunting.. sedap sedap belaka tapi sayang kuih gunting akak lupa nk ambil gambarnya..
untuk resepi biskut Almond London ni kawan akak yang berbaju hitam (di bawah) yang bancuhkan adunannya.. emmm.. memang sedap Almond Londonnya.. resepi yang mual akak kira.. mungkin kerana ia menggunakan tepung kek. asalnya resepi ini dari SU, isteri kepada seorang pensyarah yang mana sekarang masih berada di luar negara mengikut suaminya.
RESIPI ALMOND LONDON
dikongsikan oleh puan Norrashidah
resipi asal Su
250g butter
2 biji kuning telur A
3 cawan tepung gandum + tepung kek (sama banyak)
gula icing
sedikit vanilla
HIASAN:
coklat masakan + shortening (jika suka)
badam cincang - panggang
badam biji -panggang
papercup secukupnya
putar butter, kuning telur, vanilla dan gula icing sekejab.
masukkan ke dua dua tepung gaul hingga x lekat pada jari.
cubit sedikit adunan dan masukkan badam biji dan bentukkan bujur.
susun di atas loyang sehingga habis.
bakar 170'C 15-20 minit.
keluarkan dari oven dan sejukkan.
cairkan coklat masakan secara double boiler.
jika suka masukkan shortening.
masukkan 3-5 biji biskut almond london ke dalam coklat cair.
kepitkan coklat dan masukkan dalam papercup.
taburkan badam biji ke atasnya sebagai hiasan.
kak norlie..saya kalau duk dekat memang dah join group akak ni..best la memang aktif betul...suka saya tengok..:)
ReplyDeletekalau nk tengok ATVT JW lebih lanjut masuk FB~ KRT BANDAR U
ReplyDeleteAssalamualaikum kak norlie....
ReplyDeleteSedapnya biskut AL ni...kenapa la, saya buat tak pernah mnjadi....kalau dekat mmng saya join nga akak buat bskut ni...
mulut payau.. kalau dekat memang akak panggil untuk join kelas masakan JW, belajar dan mengajar ni..
ReplyDelete