followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, November 10, 2011

KEK BATIK COKLAT LAYER


memang sedap kek batik ni... rasanya buat pun x susah mana.. akak buat bawa ke Pahang sepanjang di dalam perjalanan memang ia x cair coklatnya dan elok je bila sampai.. anak akak sukakan rasa coklatnya.. sayang nak habiskan katanya...
akak buat hingga 5 layer. 



Kek Batik Coklat 

Bahan-bahan ( 1 kg )

* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
  2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  3. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
  5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...



poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...