followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, November 27, 2011

IKAN REBUS LEMAK


kalau time kekeringan idea nak msak @ barang dapur yang yang dah berkurangan... inilah masakan yang jadi penyelamat hidangan akak hehehe... sebab masakan ni adalah yang paling senang dan simple.. 15 minit boleh siap!!
masakan ni budak budak pun boleh makan sebab x pedas.

RESIPI IKAN REBUS LEMAK
moh weh ke dapur akak

4 ekor ikan rebus - di bersihkan perutnya @ beli ikan rebus yang tanpa perut
1 biji bawang besar - mayang halus
10 biji cili hijau / jika suka boleh tambah cili api (belah tanpa putus)
2 helai daun kunyit - koyak2kan
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
tomato - jika suka
1-2 keping asam keping
 RM 3 santan + air

 masukkan
ke semua bahan di dalam kuali dan masaklah sehingga mendidih. kacau selalu agar x pecah minyaknya. rasa garamnya. bila sudah cukup masak bolehlah di hidangkan.

** amat simple.

6 comments:

  1. kak norlie..ikan rebus yg bumiputra senang nak dpt kat perak skang ni kan? dulu masa cina jual saya tak beli...memang sedap ikan rebus ni..lemak2 je..hehhehe

    ReplyDelete
  2. uwaaaaa.... berpuluh tahun tak makan ikan rebus....terasa-rasalah sedapnya!!!! tumpang semulut di sini ye Nor... dah ngences nih..

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya..kalau saya maybe makan dengan budu penambah perasa..hehe

    ReplyDelete
  4. quinnie,, memang senang nak dapatkan ikan rebus yang sudah di bersihkan di perak ni. skg org jual dkt rm16 skg

    ReplyDelete
  5. amie sedap meh.. ikan rebus ni tau.. goreng pun sodap!

    ReplyDelete
  6. akak belum try makan dengan budu tapi kalau tempoyak dgn budu sedapppp,,

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...