kalau time kekeringan idea nak msak @ barang dapur yang yang dah berkurangan... inilah masakan yang jadi penyelamat hidangan akak hehehe... sebab masakan ni adalah yang paling senang dan simple.. 15 minit boleh siap!!
masakan ni budak budak pun boleh makan sebab x pedas.
masakan ni budak budak pun boleh makan sebab x pedas.
RESIPI IKAN REBUS LEMAK
moh weh ke dapur akak
4 ekor ikan rebus - di bersihkan perutnya @ beli ikan rebus yang tanpa perut
1 biji bawang besar - mayang halus
10 biji cili hijau / jika suka boleh tambah cili api (belah tanpa putus)
2 helai daun kunyit - koyak2kan
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
tomato - jika suka
1-2 keping asam keping
RM 3 santan + air
masukkan
ke semua bahan di dalam kuali dan masaklah sehingga mendidih. kacau selalu agar x pecah minyaknya. rasa garamnya. bila sudah cukup masak bolehlah di hidangkan.
ke semua bahan di dalam kuali dan masaklah sehingga mendidih. kacau selalu agar x pecah minyaknya. rasa garamnya. bila sudah cukup masak bolehlah di hidangkan.
** amat simple.
kak norlie..ikan rebus yg bumiputra senang nak dpt kat perak skang ni kan? dulu masa cina jual saya tak beli...memang sedap ikan rebus ni..lemak2 je..hehhehe
ReplyDeleteuwaaaaa.... berpuluh tahun tak makan ikan rebus....terasa-rasalah sedapnya!!!! tumpang semulut di sini ye Nor... dah ngences nih..
ReplyDeletewah sedapnya..kalau saya maybe makan dengan budu penambah perasa..hehe
ReplyDeletequinnie,, memang senang nak dapatkan ikan rebus yang sudah di bersihkan di perak ni. skg org jual dkt rm16 skg
ReplyDeleteamie sedap meh.. ikan rebus ni tau.. goreng pun sodap!
ReplyDeleteakak belum try makan dengan budu tapi kalau tempoyak dgn budu sedapppp,,
ReplyDelete