rojak buah ni adalah hasil dari kelas JW yang di kongsikan oleh puan Zaitun U8
RESIPI SOS ROJAK
JW
1 botol sos cili
1/2 botol otak udang
1/2 kg gula pasir
1/2 cawan gula merah
1 keping kecil belacan
1 cawan kacang tanah
1/3 cawan bijan
10 biji cili kering
2 ulas bawang putih
sedikit air asan jawa
sedikit serbuk cili
bahan tabur:
bijan - sangai
kacang tanah - sangai / tumbuk kasar
cili kering, belacan, bawang putih kisar sampai hancur.
kemudian masukkan kicap, sos cili, otak udang, gula pasir, gula merah dan air asam jawa.
kacau sebati dan masak sehingga pekat. siap.
tabur bijan dan kacang tanah di goreng(tumbuk)
* buah buahan ikut selera masing masing seperti jambu batu, nenas, ambra, timun, betik mengkal.
sedapnya kak norlie..kecur mulut saya kak nengok kuah rojak akak nih..haisshhh lama betul takmakan...
ReplyDelete