followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, January 9, 2012

KEREPEK NGA-KU


Baru selesai menyiapkan kerepek Nga-ku.. masih suam suam lagi ni.... mesti licin ni.. sebab akak beli buah ni sekilo je.. cukuplah untuk kami makan berdua.. sambil menggoreng pun dah krop krup... aii.. nampaknya x sempat nk simpan ni..hehehe


buah NGA-KU.. yang bermusim, hanya setahun sekali setiap kali menjelang kong xi fai chai


RESIPI KEREPEK NGA-KU

1 kilo buah nga-ku - buang kulit, bersihkan dan parut nipis. ketepikan sebentar.
bancuhkan sekali bersama sedikit gula dan garam ke dalam sedikit air
panaskan minyak. masukkan segenggam parutan buah nga-ku. kacau sekejab.
masukkan 2 sm air yang telah dibancuhkan kedalam kuali. kacau dan balik balikkan.
bila dah  bewarna kekuningan sikit bolehlah di angkat dan toskan.

* boleh simpan dalam bekas kedap udara.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...