followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, January 9, 2012

KEREPEK NGA-KU


Baru selesai menyiapkan kerepek Nga-ku.. masih suam suam lagi ni.... mesti licin ni.. sebab akak beli buah ni sekilo je.. cukuplah untuk kami makan berdua.. sambil menggoreng pun dah krop krup... aii.. nampaknya x sempat nk simpan ni..hehehe


buah NGA-KU.. yang bermusim, hanya setahun sekali setiap kali menjelang kong xi fai chai


RESIPI KEREPEK NGA-KU

1 kilo buah nga-ku - buang kulit, bersihkan dan parut nipis. ketepikan sebentar.
bancuhkan sekali bersama sedikit gula dan garam ke dalam sedikit air
panaskan minyak. masukkan segenggam parutan buah nga-ku. kacau sekejab.
masukkan 2 sm air yang telah dibancuhkan kedalam kuali. kacau dan balik balikkan.
bila dah  bewarna kekuningan sikit bolehlah di angkat dan toskan.

* boleh simpan dalam bekas kedap udara.

10 comments :

  1. akak, tak pernah mkn lagi kerepek ngaku ni...pos la mai sini sebalang..hehe

    ReplyDelete
  2. salam norlie sama pula menu kita hari nie..memula tu takut juga kak nak makan..sekali makan nak lagi hehehe

    ReplyDelete
  3. salam norlie..g pasar nampak gak cina2 jual ngaku ni tp xder lak membelinya :D.

    ReplyDelete
  4. ilahjy.. rupanya bukan kita berdua terkena jangkitan kerepek ni.. dapur azlina pun sama.. hehehe

    ReplyDelete
  5. azatiesayang.. cubalah sedap ni.. hanya sesuai di buat kerepek je.. sebelum raya cina tahun lepas pun saya dah pernah buat... sedap rugi x cuba..

    ReplyDelete
  6. kak norlie..saya tiap2 thun duk bercadang nak buat kerepek ni..tapi hanya tinggal kenangan je..hahaha

    ReplyDelete
  7. quinnie.. rugi x buat.. seeeeeedap..

    ReplyDelete
  8. wooww nice blog I like it,,,
    salam kenal and salam persahabatan dari jauh..
    and saye sudah follow,,,terimakasih thank you

    ReplyDelete
  9. dedetea.. terimaksih... saya senang sekali berkawan dengan mu..

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...