Baru selesai menyiapkan kerepek Nga-ku.. masih suam suam lagi ni.... mesti licin ni.. sebab akak beli buah ni sekilo je.. cukuplah untuk kami makan berdua.. sambil menggoreng pun dah krop krup... aii.. nampaknya x sempat nk simpan ni..hehehe
buah NGA-KU.. yang bermusim, hanya setahun sekali setiap kali menjelang kong xi fai chai
RESIPI KEREPEK NGA-KU
1 kilo buah nga-ku - buang kulit, bersihkan dan parut nipis. ketepikan sebentar.
bancuhkan sekali bersama sedikit gula dan garam ke dalam sedikit air
panaskan minyak. masukkan segenggam parutan buah nga-ku. kacau sekejab.
masukkan 2 sm air yang telah dibancuhkan kedalam kuali. kacau dan balik balikkan.
bila dah bewarna kekuningan sikit bolehlah di angkat dan toskan.
* boleh simpan dalam bekas kedap udara.
akak, tak pernah mkn lagi kerepek ngaku ni...pos la mai sini sebalang..hehe
ReplyDeletesalam norlie sama pula menu kita hari nie..memula tu takut juga kak nak makan..sekali makan nak lagi hehehe
ReplyDeletesalam norlie..g pasar nampak gak cina2 jual ngaku ni tp xder lak membelinya :D.
ReplyDeletenieza.. sedap kerepek ni...
ReplyDeleteilahjy.. rupanya bukan kita berdua terkena jangkitan kerepek ni.. dapur azlina pun sama.. hehehe
ReplyDeleteazatiesayang.. cubalah sedap ni.. hanya sesuai di buat kerepek je.. sebelum raya cina tahun lepas pun saya dah pernah buat... sedap rugi x cuba..
ReplyDeletekak norlie..saya tiap2 thun duk bercadang nak buat kerepek ni..tapi hanya tinggal kenangan je..hahaha
ReplyDeletequinnie.. rugi x buat.. seeeeeedap..
ReplyDeletewooww nice blog I like it,,,
ReplyDeletesalam kenal and salam persahabatan dari jauh..
and saye sudah follow,,,terimakasih thank you
dedetea.. terimaksih... saya senang sekali berkawan dengan mu..
ReplyDelete