ayam ni akak masak untuk di makan bersama nasi karat mudah.. nampak warnanya seperti masakan ayam masak merah je kannn... tapi sebenarnya bukan.. ayam madu ni menggunakan ramuan serbuk kari dan madu... ada kelainan rasanya dan ternyata sedap serta memikat selera kami berdua.. jika ada yang ingin kelainan.. cubalah ayam madu ni... pastinya sedapppp...
Bahan-bahan ( 3 orang )
2 chicken leg quarters (potong, dapat 2 drumsticks, 2 thigh, gorengkan. Tak perlu letak garam & kunyit.)
3-4 biji buah pelaga hindi
2 kuntum bunga lawang
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk cili/cili boh
5 sudu makan madu
garam secukup rasa
sedikit air dan minyak untuk menumis
Kisar bahan bertanda * sampai hancur
Panaskan kuali dan minyak. Tumiskan bahan yang di kisar, buah pelaga dan bunga lawang sampai terbit bau.
Masuk serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi.
Masukkan madu. Biarkan.
Masuk air dan biarkan kuah menjadi pekat. Kemudian, masukkan ayam. Biarkan dan tambah garam secukupnya. Kalau kurang manis boleh campur sedikit gula atau tambah madu lagi.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
assalam...
ReplyDeletesedapnye nasi carot cukup kena dgn ayam madu tu
menyelerakan,,,,,
kaknorlie..tengok rupa je dah tau best ni...
ReplyDelete