followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, January 13, 2012

NASI CARR0T MUDAH


Nasi Carrot Mudah bersama Ayam Madu dan coleslaw

kalau hari jumaat je akak suka buat masakan nasi ayam ke.. nasi minyak ke.. x kiralah.. asalkan nasi tu ada rasanya... sebab apa? sebab utamanya setiap kali jumaat suami akak akan balik selepas sembahyang jumaat..  kami akan makan bersama.. jadi pada hari yang penuh barakah inilah akak suka nak sajikan dia lebih dari biasa...
kali akak hidangkan dengan nasi karat yang mudah... nasi ni akak gadingkan bersama ayam madu dan coleslaw.. kesemua set resepi ni dah pun akak masukkan ke blog akak ni..


NASI CARROT MUDAH

Bahan-bahan ( 4 orang )

3 cawan beras basmati - akak guna beras biasa je..
6 cawan air (guna cawan sukatan yang sama dengan cawan sukatan beras)
3 sudu besar minyak
4-5 ulas bawang putih
10 biji buah pelaga (cardamom)
1 batang kayu manis
2 biji carrot yang dipotong sebesar batang mancis.
1 kiub ayam
1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin powder)
Pewarna kuning yang dibenarkan :)
Garam secukupnya


Bersihkan beras basmati. Toskan airnya.
Masak air yang telah disukat dalam periuk dengan menggunakan api yang besar. Tutupkan. Dalam periuk lain,panaskan minyak. Pastikan periuk yang digunakan sesuai untuk sukatan beras.
Sementara tunggu minyak panas, tumbuk bawang putih hingga lumat. Kemudian masukkan buah pelaga dan tumbuk hingga buah pelaga pecah.
Tumis bawang putih+buah pelaga. Masukkan kayu manis dan serbuk jintan putih (cumin). Tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan kiub ayam dan garam.
Masukkan beras yang telah ditos airnya dan masukkan carrot. Kacau sedikit. Kuatkan api masakan.
Pastikan air yang dimasak tadi mendidih dan masukkan air mendidih ini ke dalam periuk berisi beras tadi. Pastikan air yang dimasukkan itu terus mendidih apabila dimasukkan ke dalam periuk beras (sebab tu kena kuatkan api dalam step 5).
Tutup periuk dan biarkan sekejap. Kemudian, bolehlah perlahankan api sedikit. Bila air sudah agak kering, titiskan sedikit pewarna kuning disatu bahagian nasi. Biarkan hingga nasi betul-betul kering, barulah balik-balikan nasi tadi. Tutup api bila nasi sudah masak.
Kini, nasi sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba :)

6 comments:

  1. salam kak norlie....yg mudah2 ni yg Liza suka ni...best la lauk dia....hihiihhi

    ReplyDelete
  2. salam..nampak sedap sangat nasi carrot ni..ganding pulak ngan ayam tu, confirm bertambah mkn ni :)

    ReplyDelete
  3. wahh sedapnya menu akak ni.nanti kalau nk pi umah akak kena pi hari jumaatla ada menu special..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam kenal dan knjung bls kak..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita tu..kita pun suka klu mnu cpat dimsk..sdp dimkn ni...ada lgi ke kakk..

    ReplyDelete
  5. wah kak norlie..terliur tengok set nasi akak ni..tambah2 ayam masak madu...ayam kalio pun ada ye...byk menu terlepas ni...huhuhu....

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...