sapa belum cuba masakan ni... ermmm.. sedap punya...! sebenarnya akak pun dah x boleh tahan nafsu melihat rakan rakan blogger yang lain ramai yang telah mencubanya... hehehe... memang x rugi mencubanya masakan ni... terima kasih DJ.. akak ni memang x pernah mis membeli majalah Rasa tapi hanya dok simpan sebagai koleksi je... x macam DJ ni semuanya rajin dan suka mencuba...
RESIPI AYAM KASHMIR
DJ
sumber : majalah Rasa, Januari 2011
1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
Bahan B :
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong)
Air secukupnya
Cara-Cara :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.
maklong pun tak pernah cuba resepi ni..
ReplyDeletelepas ni boleh cuba.. esjak2 ikan mahal, selalu sangat beli ayam.. sampai tak tahu nak masak apa..