yang ni adalah masakan sampingan je... tapi wp begitu sedap betul mencicah kerang dengan air asam kerisek ni...
RESIPI KERANG REBUS CICAH AIR ASAM
kerang - suka hatilah nak banyak mana- di bersihkan
garam gula
air rebusan
1-2 helai daun kunyit (untuk bau yang harum)
jerang air bersama kerang dan rebuslah sehingga mendidih. padamkan api.siap.
AIR ASAM:
tumbuk:
1 biji cili merah
3 biji cili api
1/2 cawan air suam + di bancuh dengan asam jawa
sedikit gula
sedikit garam
sedikit belacan - wajib ada
hiris halus:
1 biji tomato segar
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melentang
1 biji cili merah
5 biji cili api
2 sudu besar sos tomato
2sd kerisek
gaulkan bahan hiris termasuk bahan tumbuk.
ramaskan sikit kemudian rasa masam manisnya.
assalamualaikum...
ReplyDeletesalam perkenalan.. :) jalan2 umah atie, nampak kerang tu terus singgah sini, kerang rebus ni feveret anak2 ngan asben nani.. dah 2 hari berturut2 ni dok asyik angkot kerang kat kedai.. ehehehe