followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, January 5, 2012

POPIA BASAH



POPIAH BASAH....


harini teringin sangat nak makan popia basah...   sebab baru baru ni hubby ada baru beli tapi biasalah kalau beli ni x puas nak makan...  jadi kali ni akak selongkar google.. cari punya cari jumpalah resepi ni.. apalagi.. jomlah kita mencuba.. kulit popia pun dah memang siap akak beli.. ayuh... buat.. 

POPIA BASAH  
Untuk Inti
1 biji Sengkuang diparut - perah buang air sikit-(akak potong panjang kemudian rendam seketika dalam air + serbuk kunyit)

1 biji karat - potong dadu
500g taugeh
kacang panjang - jika ada (akak x de stok)
1 biji bawang holland - potong dadu
timun - disagat kasar2 - (aka x letak wp ada stok)
telur rebus - dihancur2kan - (akak pecah telur fresh ketika masak)
kacang tumbuk - akak letak kacang sambal pecal yang belum dibancuh
bawang goreng

bawang putih
2 sm udang kering
garam + serbuk ayam
caranya :-
tumis bawah putih  dan bawang besar holland + udang kering hingga naik bau
masukkan sekuang,karat dan taugah - gaul , biarkan kejap
agak2 sengkuang dah layu - tutup aip

untuk sos pulak 
10 takngkai cili kering -rendam - blend

2 biji bawang merah - blend
2 ulas bawang putih - blend
2 sb sos tomato
2 sb kicap manis
otak udang/petis - (akak xde)
sedikit gula - untuk imbangi rasa masam manis ,pedas sikit
sedikit air
tumis cili kering [diblender ngan bawang putih + bawang merah] hingga cili masak
masukkan gula, sos tomato, sos tiram,kicap manis + otak udang /petis
tambahkan air sedikit + gula - masak hingga kuah menjadi kehitaman.. 


caranya mengulung popiah
- ambil kulit popiah
- sapu kuah sos atas kulit
- letak inti sayur
- letak kacang tumbuk
- letak bawang goreng
-gulung dan sapu sedikit sos diatas popiah

tabur lagi sedikit bawang goreng dan serbuk kacang 

5 comments :

  1. kak norlie saya ingatkan akak buat kulit sendiri...hehehhe...beli siap tentu jadik kulitnya ye kak..kekekek..nampak sedap dgn kacang2 tu...hehehhe

    ReplyDelete
  2. sedapnya.biasa jumpa bulan ramadan

    ReplyDelete
  3. Bagus makan popia basah tak ada minyak sangat kan... lagi pula lembut. Kalau tak ada kuah pun sedap juga...

    ReplyDelete
  4. Assalam. Sedap nampak popia basah ni..intinya mengancam Hehe.. akak beli mana kulit popia basah ready made ni.. dah lma sy cari.. x pernah jupe..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...