followers

salji

waktu

bird terbang

Tuesday, January 3, 2012

ATVT KELAS JW - LAKSA


Laksa ni sebenarnya bukan akak yang masak tapi ini adalah resipi dari kelas JW yang telah di kongsikan resepi oleh puan Salmiah U7

LAKSA
Jiran Wanita
KRT Bandar U

1 kilo ikan kembong/sardin segar
5 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
20 tangkai cili kering
belacan ikut suke
daun pudina (x letak)
timun,daun salad,cili merah dan cili padi untuk dihiris.
garam dan serbuk perasa
limau kasturi - belah 2
laksa basah/laksa kering



rebus ikan kembung bersama asam keping,sesudah direbus asingkan isi dan tulang... isi haruslah ditumbuk.. kisar tulang2 ikan tadi dan tapis..barulah umpppp bawang merah,bawang besar,belacan dan cili kering dikisar,campurkan semua bahan dengan isi ikan dalam air rebusan ikan tadi serta daun kesum dan bunga kantan,masuk garam dan serbuk perasa,akhir sekali masukkan 3tangkai daun pudina (jika ada)..
celur laksa dan siap untuk dihidangkan bersama bahan hiasannya.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...