anak cukup suka gulai kari ni...
RESIPI GULAI KARI IKAN
4 potong ikan keli
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1' halia
2 sb serbuk kari ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
sedikit air asam jawa
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak menumis
1 biji tomato - belah 2
panaskan minyak
masukkan setangkai daun kari dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing.
masukkan serbuk kari serta setangkai daun kari lagi dan masak hingga terbit minyak dan masukkan sedikit air. kacau rata.
kemudian setelah berbau harum masukkan santan pekat, air asam jawa dan sedikit air lagi.
biarkan mendidih dan masukkan ikan potong tadi serta garam.
didihkan sekali lagi dan masukkan tomato segar dan cili api tadi.
bila benar benar masak tutup api. bolehlah dihidangkan
bestnya lauk ikan tu kak...nk sikit...hihihih
ReplyDelete