dah jenuh pikir... nak masak ape... dah naik blur otak nak pikir x tau ape nak masak.. pkir punya pikir... akhirnya masaklah yang ini... jadilah penyelamat hidangan untuk hari ni... simple jer.. tu pun bila anak buka tudung saji... terdengar dia berkata fuhhh... nampak sedap!.. hahaha.. memang la nampak sedap.. tapi rasanya x tau bagaimanakan... belum rasa belum taukan.... hehehe.. sape yang nak rasa tu.. kena cubalah sendiri ye.. tapi bagi akak ia sedap.
resepi ni akak dapat dari salah seorang chef undangan di radio Perakfm.. x tau bila lupa dah!
RESIPI STEW AYAM SOS TIRAM
3 ketul peha ayam - buang tulang dan potong kecil kecil
3 labu bawang besar - dadu
1 tin cendawan butang - hiris
1" halia muda - hiris
2 sb tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 batang karat.- hiris ikut suka
2 tangkai daun bawang - hiris halus
2 tangkai cili merah - belah dan cincang
5 sb minyak masak
* sedikit air jika perlu.
bahan perap:- (perap bersama isi ayam selama 20 minit)
2 sb sos tiram
1 sb pati ayam
1 sb kicap lemak manis
1 sb kicap pekat
1 sb serbuk lada sulah
1 sk gula
mula mula perapkan isi ayam bersama bahan perapan.
panaskan sedikit minyak tumis bawang besar bersama halia hingga wangi.
masukkan cendawan butang.
kemudian masukkan bahan perapan tadi di ikuti karat.
renihkan sebentar. jika kering masukkan sedikit air.
kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. gaul rata.
akhir sekali masukkan daun bawang bersama cili merah.
balik balikkan dan tutup api. sedia untuk di hidangkan.
salam kak norlie,
ReplyDeletesy org pertama nie yg singgah..siap bwk pinggan lg nie..:).
wahh sedap tu.. tadi pun makan ayam kicap letak cendawan butang tu. manisss je rasa bila cmpak sikit cendawan. ;-)
ReplyDeletemmg betul kdg2 naik blur nk msk...
ReplyDeletenmpk sedap lah stew yg ada cendawan tuh Norlie :)
sedapnya ada cendawan..saya suka..:)
ReplyDeletesalam sis,,mntak izin nk try resepi ni yer,,:)
ReplyDeleteterimakasih sume... saya ni memang suka makan cendawan... miss watie.. eh.. sila silakanlah try resepi ni...
ReplyDelete