followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, February 24, 2012

KEK SPAN COKLAT


kek ni akak buat khas untuk hadiah perkahwinan anak saudara sebelah mr Hubby.. Selamat Pengantin Baru buat Mohd Zuraimi dan Normastika... pada 25hb february 2012








RESIPI KEK SPAN COKLAT
cf Noraini Zakaria

loyang 9" tapi akak buat loyang 8"

Bahan:

200g tepung kek/tepung superfine
180g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
40g serbuk coklat
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila


Cara:
1.Panaskan oven.Griskan acuan.Alas dasar acuan dg baking paper.

2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama
   5 minit.

3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan
   lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.

4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.


3 comments:

  1. cantik dekonya... BC pun licin jer.. leh kongsi tak resepi BC tu? itupun kalau tak keberatan... t.kasih ye...

    ReplyDelete
  2. madiha.. BC yang ni akak x guna kremwell.. tapi akak guna super creamlite dan creaming jel..

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...