followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, March 9, 2011

PARU GORENG BEREMPAH...


maaf le baru hari ini berkesempatan masukkan resipi ni..agak bizi dengan hal lain sampaikan terlupa ada resipi yang tercicir...nasib baik ingat lagi..kekeke..
masakan ini memang dah jadi masakan keluarga akak. sebab sedap! kalau masak ya Ampun.. harumnya satu rumah. resipi ni akak dapat dari majalah SAJI lama. semak SAJI DEC 2003. muka suratnya cari sendiri lah ye..heheh.. 
ok..pada sesiapa yang x de majalah tu dengan baik hatinya akak perturunkan ilmunya di sini...amiiinnnn..


RESIPI PARU GORENG BEREMPAH

1 kg paru rebus dengan 4 helai daun salam serta garam -jk xde xpe abaikan je!
A)
bahan tumbuk:
1/2 sb ketumbar
1/2 sb jintan manis
1/2 sb jintan putih
1 cm kunyit segar

minyak masak untuk menggoreng
B)
bahan sambal/tumbuk:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili merah
20 ulas bawang merah kecil
garam gula

setelah paru di rebus dan potonglah ikut suka.
gaulkan dengan bahan A dan garam.
kemudian perapkan 1/2 jam barulah di goreng garing.
keluarkan minyak goreng tinggalkan cuma 1/2 cawan.
tumiskan bahan B untuk sambalnya hingga wangi, perisakan dengan garam serta gula.
masukkan paru, balik balikan hingga sebati dan hidangkan.

* memang layan kesedapannya..

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...