ini menu tengahari ni.. wp simple dimple tapi akak cukup suka dengan menu harini.. sebab komplik dengan air asam sekali. kalau mulut x de selera pasti menu ini dapat mengembalikan citarasa kita. biasanya kita hanya cicah air asam bila kita makan ikan bakar je.. apa kata kita tukar selera dengan ikan ni pulak. pasti dapat menambat selerakan....
AIR ASAM IKAN REBUS
2 ekor ikan kembong - di rebus dengan asam keping dan sedikit garam/boleh juga ikan di kukus tapi akak rebus dengan api yang sederhana takut ikan hancur.tos dan ketepikan.
sos air asam:
1 biji bawang besar - belah 2 dan di mayang halus
1 biji tomato segar - di potong kiub
cili api - di hiris halus
2 tangkai cili merah - di tumbuk dengan sedikit belacan dan garam
bancuhan air asam jawa/jus limau
sedikit cili sos
gula
gaulkan ke semua bahan sehingga sebati. rasa masam masinnya.
bolehlah di curahkan pada ikan kembong tadi..
No comments :
Post a Comment