ASSALAMUALAIKUM...
mari kita lihat menu harini....
sepatutnya resipi ini di gandingkan dengan ayam tapi stok ayam dah habis.. akak try tukar kepada ikan pulak. mari kita lihat hasilnya... lihat gambar. kira jadilah kot...hihihi...
dari apa yang akak dah cuba ni..memang sedap tau! ikan pun ikan lah.., janji sodap!! tapi tertanya tanya gak, kenapa di panggil CETI? agaknya masak ni ala ala style mamak gitu.. dulu dulu selalu di panggil mamak ceti kutip hutang!
hari ni taget nak masak kueh tapi cam x larat pulak. pinggang akak terasa ya amat sakit pulak. dah 2-3 hari camni.. ada sapa yang tau petua ubat sakit lenguh lenguh pinggang..sharelah dengan akak. ni yang membuatkan kak kurang mood nak sembang sembang.
k..., layan jelah resipi yang akak buat ni...
RESIPI IKAN CETI
1/2 ekor ikan potong - akak guna ikan sadin jepun yang besar - gaul serbuk kunyit, garam dan goreng
minyak menumis
1 1/2 st jintan manis - tumbuk
setangkai daun kari
1 bawang besar - hiris
6 ulas bawang putih } ketuk
1/2" halia }
2 sb cili kisar (+ bawang putih dan merah sikit )
2 sb serbuk kari ikan
3 sb sos tomato
1 1/2sb kicap manis
garam gula
panaskan minyak tumiskan jintan manis bersama daun kari hingga wangi.
masukkan bawang merah, putih, halia dan masukkan cili kisar bersama serbuk kari hingga naik minyak.
masukkan sos tomato dan kicap manis.
perasakan dengan garam dan gula.
siap.
* resepi hidupku
No comments :
Post a Comment