jambu ni kawan baik yang beri.. oleh kerana buah jambu ni masam sikit..jadi x larat nak kunyah begitu saja sampai mata pun mengenyit di buatnya.. jadi sayang pulak dari membazir akak pun buatlah sos rojak homemade ni.. memang sedap hilang ngenyit ngenyit mata ;-)... muahahaha.. kalau tidak mesti ada yang terperasan sangkakan akak mengorat pulak nanti..:D)) wakakaka...
HOMEMADE SOS ROJAK
1 botol cili sos
1 botol kicap manis
gula ikut sukatan kicap/sos
sedikit belacan - hancurkan
2 sb cili powder - ikut kepedasan sendiri (nak + cili api pun boleh /tumbuk)
hiasan:
kacang tanah/bijan - di sangai
masak semua bahan ikut kepekatan yang di kehendaki.
tabur bahan hiasan ketika nak makan (jika di campur kuah rojak x tahan di simpan lama)
* sukat dulu kicap baru sukat gula - sama banyak
* jika nak buat sikit boleh guna sukatan cawan
* boleh di buat dalam quantiti banyak. jika di masak pekat boleh di simpan berbulan lamanya dalam peti ais/kuar setakat yang ingin di makan saja.
No comments :
Post a Comment