followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, March 19, 2011

ATVT KELAS JW - PUTERI BERSIRAM/KEPEK HIDUNG - KLATE


Assalamualaikum... rakan rakan semua.. semoga ceria ceria semuanya di samping keluarga tersayang..muaahh..muaahh..   (^__^)


penah tengok x kueh ni? kueh ni penuh dengan keceriaan.. lihat tu.. penuh dengan warna warni. akak suka kueh ni. cantik dengan warna traffic lightnya..merah, kuning, hijau...

kueh ni bukan akak yang masak..tapi hasil dari ATVT kelas masakan Jiran Wanita di tempat kami. 
chef JW kali ini ialah puan ZANANI U10 Bandar U. menurut puan nani masakan ini adalah kueh tradisional orang klate. sebenarnya akak selalu tengok resipi dan gambar kueh ini di majalah majalah masakan tapi belum sampai seru untuk mencubanya wp hati memang dah tertarik melihat warna warni kueh ni. akhirnya hari ini terlepaslah kempunan akak untuk merasa kueh ini...kalau makan di bulan pose memang laris kueh ni...
 terima kasih puan Nani.. sedap kueh PUTERI BERSIRAM ni, memang kena dengan selera akak tau.. lain kali ajarlah kami lagi kueh kueh ore klate ni.. sayang nani!


RESIPI PUTERI BERSIRAM

1 kampit tepung pulut
sedikit air untuk menguli
1 biji kelapa diparut
1 st air kapur
daun pandan - di ikat
garam dan gula secukup rasa
sedikit pewarna merah, kuning, hijau

gaul tepung pulut dengan air dan sedikit air kapur hingga lembut.
bahagikan kepada 3 bahagian dan masukkan warna merah, kuning dan hijau.
uli lagi hingga menjadi doh lembut
gentel adunan tadi sebesar ibu jari dan tekan di tengahnya.
masak air di dalam periuk hingga mendidih.
masukkan adunan tepung yang telah di gentel tadi.
ia akan terapung apabila masak.angkat dan toskan.
ulangi proses tadi sehingga selesai.
di dalam kuali lain, campurkan kelapa parut, gula, daun pandan dan sedikit air. masak hingga pekat.
masukkan gentelan tepung tadi, setelah mendidih, angkat dan hidangkan.


PUTERI BERSIRAM resipi klate..mu niii..

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...