Resipi asal ni diberi oleh "adik" pensyarah UiTM.. kini dah bertukar ke UiTM Shah Alam. dah banyak kali juga akak mencuba spegeti ni.. sebab ternyata sedap.
RESIPI SPAGETI BALOGNAISE
1 peket spageti - didihkan air masukkan sedikit minyak setelah air mendidih celur spageti 8-10 minit.
3 biji bawang besar - cincang
6 ulas bawang putih - cincang
500g daging cincang/isi ayam di potong dadu kecil
3 biji buah tomato segar - cincang
1 tin tomato puri sedang
cili kering - kisar(ikut kepedasan yang di ingini)
1/2 tin cendawan butang - di potong dadu kecil
garam
Herbs:
fresh basil
dried mixed italian herbs
oregano
masukkan cili kisar, goreng garing.
masukkan daging cincang, gaul sebati hingga daging hampir masak.
masukkan tomato biji dan tomato puri.
tambahkan air (bergantung kepada nak kuah pekat @ cair sikit)
letakkan cendawan dan herbs
biarkan mendidih tutup api.
sedia untuk di hidangkan..
My feberet ni. tapi kalau buat pasti sendiri makan
ReplyDeleteAssalamualaikum kak Norlie..baru je td belek majalah tengok resepi spaghetti bolognaise, tp x jd buat sbb x cukup bhn..sya mmg suka mkn tp jrg pulak buat..tumpang mkn sini je la.. :)
ReplyDeletekak sam.. try lah resepi ni pulak.. dulu penah keluar kenyataan prego x boleh di makan kecuali yang perisa cendawan..
ReplyDeletewkslm.. azlina.. len kali datang bertandang ke sini bawa tware kosong boleh tapaukan untuk bawa dalam perjalanan balik kumah... hahahaha..
ReplyDelete