followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, May 21, 2011

MEE KARI


kali ini akak mencuba resepi mee kari ita masam manis.. erm.. x rugi akak memcubanya.. memang mabless. ita terimakasih yee.. untuk resepi yang sedap ni.. akak suka bangat!! tapi akak kurangkan santan pekatnya.. takuuuut.. tadi akak try baju sendat dilenganku.. ape maknanya tu...??! akak takut... nanti banyak baju akak jadi koleksi je.. semua hanya dapat di pandang jeekkk... huhuhu.. 

RESIPI MEE KARI
  • 8 ulas bawang merah - dikisar
  • 4 ulas bawang putih - dikisar
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • 1 cwn udang kering - direndam n dikisar
  • 1 cawan rempah kari daging - ita guna BABAS
  • 1 biji santan
  • 2 inc halia - dititik
  • 2 inc lengkuas - dititik
  • 2 btg serai - dititik
  • 3 kpg asam keping
  • garam n gula secukup rasa
  • 1/2 kg daging - ita guna batang pinang
  • 10 ekor udang - yg besar
  • fish ball
  • kerang
  • tauhu sponge yg dah goreng


Bahan2 yg dimakan bersama
  • Mee kuning
  • Timun dihiris halus - akak x letak
  • Tauge
  • Telur rebus - ita guna telur puyuh - akak guna telur ayam
  • Daun sup n daun bawang - dihiris halus
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi

"DO IT YOUR SELF"

Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau. Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air, halia,lengkuas dan serai. Masukkan air dan biar ia didih. Masukkan daging dan biar hingga daging empuk (jika tak pakai daging batang pinang rebus daging terlebih dahulu n masukkan dgn air rebusan sekali). Kemudian masukkan santan dan asam keping dan biar hingga merenih. Masukkan udang, kerang dan fish ball. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan tauhu sponge. Siappp!!

Mee Kari ni di makan bersama mee kuning, timun, tauge, telur, taburan bawang goreng dan hirisan daun sup n daun bawang. Perahkan limau kasturi untuk mendapatkan rasa dan aroma yg enak...




* alamak udang dah habis kena pancing.. huhuhu

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...