followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, May 20, 2011

MASAK LEMAK CILI API UDANG BERSAMA REBUNG MADU


Harini akak makan berselera sungguh dengan adanya masakan pebret masak lemak udang bersama rebung madu dan ikan bakar sumbat tempoyak.. sudahnya akak kenyang tergolek.. hahaha...
rebung madu ni memang sedap.. meratah pun sedap...krup krap krup krap.. je.. rasanya pun x lah rasa seperti rebung putih yang berjeruk tu... rebung tu jarang masuk ke umah akak ni sebab ahli keluargaku x suka akan baunya yang begitu kuat.. termasuklah petai, jering dll.... tapi kadang kadang dah lama x makan akak beli juga!! akak makan sorang je...mulalah x de selera pulok!! nak menelan rasa tercekik.. huhuhu... nasib.. nasib!!


RESIPI MASAK LEMAK CILI API UDANG BERSAMA REBUNG MADU

500g udang sederhana besar - bersihkan

bahan tumbuk:
2 ulas bawang merah kecil
10-15 tangkai cili api
1' kunyit hidup

5-6 batang rebung madu - saiz sederhana
1 batang serai - di titik
1-2 keping asam keping
sedikit serbuk kunyit
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
garam secukupnya


masukkan semua dan masak dengan api yang sederhana hingga mendidih. kacau selalu takut pecah minyak.
rasa garam dan masamnya. tutup api.
sedia untuk di hidangkan.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...