Harini akak makan berselera sungguh dengan adanya masakan pebret masak lemak udang bersama rebung madu dan ikan bakar sumbat tempoyak.. sudahnya akak kenyang tergolek.. hahaha...
rebung madu ni memang sedap.. meratah pun sedap...krup krap krup krap.. je.. rasanya pun x lah rasa seperti rebung putih yang berjeruk tu... rebung tu jarang masuk ke umah akak ni sebab ahli keluargaku x suka akan baunya yang begitu kuat.. termasuklah petai, jering dll.... tapi kadang kadang dah lama x makan akak beli juga!! akak makan sorang je...mulalah x de selera pulok!! nak menelan rasa tercekik.. huhuhu... nasib.. nasib!!
RESIPI MASAK LEMAK CILI API UDANG BERSAMA REBUNG MADU
500g udang sederhana besar - bersihkan
bahan tumbuk:
2 ulas bawang merah kecil
10-15 tangkai cili api
1' kunyit hidup
5-6 batang rebung madu - saiz sederhana
1 batang serai - di titik
1-2 keping asam keping
sedikit serbuk kunyit
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
garam secukupnya
masukkan semua dan masak dengan api yang sederhana hingga mendidih. kacau selalu takut pecah minyak.
rasa garam dan masamnya. tutup api.
sedia untuk di hidangkan.
aduh sedapnya..pasni buat cucur ikan bilis ya..boleh cicah dgn kuah kuning nih..hehe
ReplyDeletesimple je bahan2nya...nmpk sedap betol...adus..masak lemak cili api ni mmg feveret sy..
ReplyDeletesalam norlie..wah!cepatnya gulai rebung dah sampai sini yer...
ReplyDeletehahaha..memang berhasrat nak buat cucur pun...
ReplyDeletenuwairani ..bukan susah mana pun.. senang jek ni
ReplyDeleteazatie.. nampak kat umah azatie terus x sabo x nak buat..hihihi...
ReplyDelete