selain dari rendang paru paru, rendang limpa ni juga adalah salah satu rendang kegemaran yang akak suka.. rendang daging @ ayam x yah cakaplah memangnya kesukaan tu..
RESIPI RENDANG LIMPA BEREMPAH
500g limpa - di potong nipis dan panjang 2"
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
2 batang serai
1" lengkuas - tumbuk lumat
15 tangkai cili api
1 sb serbuk kari ayam
1 sb serbuk kari ikan
1/2 st jintan manis
1/2 st jintan putih
2 keping asam keping
1/2 kg santan pekat
2 sd kerisek
1 sb gula merah
sedikit kicap(opt)
garam
PENUMIS:
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
1/2 biji bawang besar - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang
sedikit minyak tumis
panaskan minyak tumis bahan penumis hingga wangi.
masukkan bahan kisar, limpa, dan di ikuti semua bahan lain kecuali kerisek dan gula merah. masaklah sehingga hampir kering barulah di campurkan kerisek dan gula merah. rasa garamnya.
masaklah sehingga kering.
sedia untuk di hidangkan.
* jika masih kurang gelap masukkan sedikit kicap
Sedapnya kalau dapat makan ngan nasi panas2
ReplyDeletemakan dengan nasi impit pun sedap kan.. terliur nya saya melihat resepi ni..
ReplyDeletekak sam..makan dengan pulut pun sedap ni..
ReplyDeletehuik..makan dengan nasi impit dah sememangnya sedap benor..
ReplyDelete