ini kek yang kedua kali akak buat. dulu buat bentuk cupcake dapat 8 pcs yang besar tapi kali ini akak buat dalam loyang. menurut DJ loyang sesuai 6-7" tapi akak rasa loyang yang sesuai hanya 5" je.. kek ini memang moist.. dah simpan sejuk pun ia tetap moist jugak.
RESIPI SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 cawan gula perang
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
- 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
akak pun dah buat kek ni...bestkan norlie :)
ReplyDeletesy dah buat 2X dah.. versi cupcake dan yang ni..
ReplyDeleteTeringin sangat nak cuba. Tapi bila erk?
ReplyDeletekak sam cuba lah senang bangat ni...gaul2 jek
ReplyDelete