Akak kalau masak ikan bakar ni memang x cukup pinggan akak makan.. nak cerita pun segan hahaha..
sejak akak ada blog ni kerajinan memasak rasanya berlipat ganda.. dah macam "terikat dengan blog", hari hari kena ada menu yang nak di tayangkan x kiranya wp menu ulangan.. yang sebenarnya kalau ada siaran ulangan makna masakan itulah yang tersedap dengan citarasa kita.. tul x?! bukan bererti idea dah tumpul. akak pun x de niat nak berlumba lumba.. tapi kekadang akak tergelak sendiri orang yang berblog ni semua masak "tengok resipi" termasuklah akak sendiri.. muahahaha.. mungkin kalau ada orang yang mengintai mesti kata x tau masak ke.. asyik asyik ..buka buku dan kejab kejab jenguk buku.. huhuhu.. time sedara mara datang tidur segan jugak akak!! kalau setakat mr hubby yang tengok... ahh.. biaq pi la.. dia jugak yang nak makan!
RESIPI IKAN BAKAR
ikan talapia bakar - garam kunyit dan bakar
AIR ASAM:
tumbuk:
1 biji cili merah
3 biji cili api
sedikit gula
sedikit garam
sedikit belacan - wajib ada
hiris halus:
1 biji tomato segar
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melentang
1 biji cili merah
5 biji cili api
2 sudu besar sos tomato
3 biji limau kasturi - ambil jusnya.
gaulkan bahan hiris termasuk bahan tumbuk.
ramaskan sikit kemudian rasa masam manisnya.
siap.
ooh...air asam tu yg buat air liur meleleh....sedapnyaa wpun baru tadi mkn nasi...
ReplyDeletewaaaaa...nyum2!
ReplyDeletewaa...waa..tak sanggup nak tenung lama2 ikan bakar tu..takut tak perasan air liur meleleh....ucu x kira ikan ape, janji dibakar semua dibedal melainkan ikan buntal..he..he..he..
ReplyDeletecik puan izan..mekaseh..hihihi
ReplyDeleteCida.. best air asam ni..mai la.. huhuhu
ReplyDeleteucu..saya pun sama gak ape sj ikan bakar sume sy bedal..bab ikan ni rugi kalau memilih sangat kecuali ikan yang ucu sebut tu..saya pun x nak...hahaha tercekik nt..ekekeke..
ReplyDelete