followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, April 21, 2011

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE


Ramai yang dah buat kek dayang ni.. akak ni baru je nak buat.. bukan susah mana pun.. tapi kalau buat kek berupa coklat ni x kan habis kalau kami berdua je yang makan. kalau ada anak dah lama lesap dari pinggan! my laling  langsung x suka kek coklat ni tapi kalau buat kek buah dia sorang pun boleh habiskan..
 akak try buat bentuk cupcake yang besar ni.. dapat 8 ketul..


  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...