followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, April 2, 2011

STEAM SOFT BANANA CAKE



sebenarnya semalam akak bizi kerana menyiapkan menu2 yang akak paparkan bermula dr muffin pisang coklat hinggalah menyiapkan steam soft banana cake ni.., kuah kacang dan nasi impit ni pula atas permintaan en.hubby untuk majlis JW pagi tadi.
kebetulan anak anak dari U pun balik.. dan masa ini keadaan umah macam tongkang pecah.. belum siap lagi sepenuhnya...waduh...capek bangat ni..
kalau ikutkan hati mau seminggu MC dari dapur official ni ekekeke... boleh MC ke agaknya ni? tapi mana mungkin weh..!! tarak sapa nak kasi punya!

sebenarnya steam soft banana cake ni dah pernah buat dulu tapi bahagian lapisan atasnya keras kematu! hohoho.. nape jadik macam tu erk... tapi masih x serik mencuba lagi ni. bahagian bawahnya kali ni amat amat lembut sebab akak pandai pandai masukkan sedikit ovellate.. huik..gatai tangan namanya! akak buat semuanya berasaskan produk pisang kerana nak habiskan stok pisang..aduiii..bila la nak habis ni..cucur pisang entah berapa kali buat daa.. nak buat lepat pisang x de daun la pulak!

STEAMED SOFT BANANA CAKE
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram


Ingredients
A
200 gm. mashed banana
1/8 tsp. vanilla essence
1 tsp. Bicarbonate of soda
a pinch of salt

B
3 small eggs
100 gm. brown sugar ~ k.nor letak 75gm
100 gm. Hong Kong flour (u can use pao or superfine flour)
1 tsp. Baking powder
65 gm. cornoil
35gm chocolate chips ~ yg ni k.nor tambah


Top Layer
2 eggs
60 gm. sugar
25 gm. water ~ k.nor guna susu fresh
65 gm. Hong Kong flour (u can use superfine or pao flour)


Method
(1) Mix all the ingredients (A) together and set aside.
(2) Whisk eggs and sugar together till fluffy, add in flour and baking powder and mix till well combined. Add in mashed bananas mixture and cornoil and stir till well combined.
(3) Pour into a greased and lined loaf pan and steam for 15 to 20 mins till cooked.
(4) For topping: Whisk eggs and sugar till fluffy, add in water and flour and mix till well mixed.. (fold in flour and mix gently) Pour on top of steamed banana cake and steam again for another 15 mins or till cooked.
(5) Serve


* kaedah K.Nor (utk menghasilkan bahagian putih terletak atas bila kita tonggengkan/terbalikkan kek)
buat bahagian B dahulu dan kukus, lepas tu baru buat bahagian A dan kukus lagi hingga masak.
* k.nor sarankan utk bahagian putih tu, pukul dgn mixer utk menghasilkan teksture kek yg lebih gebu dan lembut.


sebenarnya akak tersalah acuannya. akak terguna acuan berbunga. acuan ni rendah je, bila akak  topupkan lapisan atas semasa mengukus habis merempah ruah.. maka jadilah nipis lapisan atasnya. sepatutnya akak guna acuan yang merah kerana boleh isi banyak adunannya..



poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...