sory.. masak lemak ni selalu di masak kerana my laling amat suka.. nanti janganlah boring kenapa asyik2 menu yang sama je akak ni.. boring la tengok ekekeke.. akak masak cuma tukar tukar bahan bahannya je.. tapi kalau tukar bahannya juga dapat memberi kelainan misal kata akak bubuh daun limau purut lain rasanya dan kalau akak bubuh daun salam @ lain lain mesti ada kelainan dari segi rasanya.. jadi jom layan ... sedap makan hari tau..
RESIPI MASAK LEMAK CILI API DAUN LIMAU PURUT
1 ekor ikan - di kerat 2 dan bersihkan
1 biji bawang merah }
10 biji cili api } tumbuk lumat
sedikit kunyit hidup }
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 st serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 keping asam keping
1 batang serai - ketuk
hiasan;
10 biji cili api - di belah x putus
4-5 helai daun limau purut
1/2 biji bawang besar - dihiris 1/2 bulat
masukkan santan cair ke dalam periuk, di ikuti semua bahan kemudian masakkan dengan api sederhana sebentar, dan masukkan ikan, pati santan dan juga bahan hiasan yang lain. kacau perlahan lahan serta balikkan ikan perlahan lahan agar ikan masak kedua dua belah. masaklah sehingga betul betul mendidih.
sedia untuk di hidangkan.
sedia untuk di hidangkan.
No comments :
Post a Comment