followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, April 29, 2011

ATVT JW - PECAL/GADO GADO



pecal/gado gado ini juga adalah satu menu hidangan akak harini.. ada ikan pekasam..huhuhu harini cukup laris kami makan berdua.. tergolek kekenyangan!! mulalah kelopak mata x larat nak angkat huhuhu..... sudahnya dah x larat akak nak menaipkankan resipi di sini..nantilah kemudian akak akan masukkan juga resepinya hokey.. sabor yee.. akak ni kadang kadang hanya sempat masukkan gambar je dulu resepinya kemudian, tapi... insyaallah akak akan masukkan juga.. cuma terlewat je sikit! esok pagi lak.. akak ada ATVT JW, nak shopping untuk kenyangkan peti ais lagi, ahad seawal 7.30 senam robik(nak x nak.. wajib ikut senaman badan dah macam guni beras loo!!) tengahari ahad, akak CUTiiii leeeee... pe lagi nak balik kampung... nak mbik anak balik dari bercuti sem.


ada sapa yang suka pecal ni? ni makanan kegemaran akak..ada semua dalamnya.. ada sayuran, kekacang.. huhuhu..  menambahkan angin dalam badan.. tu belakang kira janji kenyang perut, makan sedap!! kalau ada jantung pisang/nangka muda/kangkung rebus/tempe/telur rebus lagilah layannn.. tapi kami makan berdua camgini pun dah lebih dari mencukupi doh ni..


RESIPI PECAL/GADO GADO

500 g kacang tanah - di goreng dan di blend
500 ML minyak masak
BAHAN BLEND:
50 g udang kering - basuh/tos kering
100 bawang merah - mayang kasar
10 tangkai cili kering
5-8 tangkai cili api
1 sb belacan - bakar @ di goreng di tepi kuali/minyak - jk malas nak di bakar

200g gula putih
2 sb air asam jawa
500 ML air suam
garam secukupnya

goreng kacang tanah toskan dan blend(jangan lumat sangat).
goreng bawang merah, cili dan belacan. toskan
goreng pula udang kering, toskan.
* bila sejuk bolehlah di kisar bahan yang di goreng tadi.
kemudian campurkan ke semua bahan blend, gula, garam air suam dan air asam jawa. gaul hingga sebati ke semuanya. 

SAYURAN:
200 g taugeh -celur
200 g kacang panjang - rebus
3 ikat pucuk ubi - rebus
250 g timun - di potong panjang
1/2 biji kecil sengkuang
2 kepng tauhu - tabur garam kunyit - goreng/potong nipis
JIKA SUKA:
kacang botol
nangka muda/jantung pisang(rebus)

jika buat untuk di simpan/jual:-
gaul semua bahan blend, kacang tanah blend, gula, garam, air asam jawa.
* (jangan masukkan air suam)

4 comments:

  1. sedapnya pecal..
    feberet maklong ni.. meleleh air liur maklong..:D

    ReplyDelete
  2. nampak sedap...rasa saya belum pernah makan lagi gado2 / pecal ini..nanti kena cuba kalau jumpa.

    ReplyDelete
  3. along maklong saya dah masukkan resipi pecal ni..

    ReplyDelete
  4. idah kalau jumpa mesti test rasanya tau

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...